10 неща, които вашият сватбен фотограф би искал да знаете

10 неща, които вашият сватбен фотограф би искал да знаете

В сватбения ден всичко е важно и всичко има значение. Дълго сте мислили и планирали всеки един детайл – от списъка с гостите и музиката, до украсата на масата и дребните подаръчета за гостите. Истината е, че колкото и да е било забележително менюто на сватбата ви, след тридесет години едва ли ще ви интересува какво точно сте яли този ден. И едва ли ще решите да хапнете някое от ястията със странно име, за да си припомните вълшебството на сватбения ви ден, когато ви обземе романтична носталгия. Знаете, че когато това се случи, първата ви реакция ще е да посегнете към сватбения ви албум. Заобиколени от деца, на които да разказвате романтичната си история, или пък сами под звуците на любимата ви песен… И в двата случая, сватбените ви снимките ще са вашият мост към онези вълшебни мигове на радост, вълнение и изпълнени с любов погледи!

„Ако къщата ви гори, сватбеният ви албум вероятно ще е едно от нещата, които ще ви се иска да спасите преди да избягате навън“, смята сватбеният фотограф Ван Мидълтън.

Знаем, че е така и за да сме сигурни, че ще получите възможно най-добрите снимки от вашия сватбен ден, ви представяме съветите на Ван Мидълтън към вас, бъдещите булки, напълно споделяйки ги и добавяйки някои идеи от нас.

1. Вашата сватба е за вас самите. Правете това, което искате

Правилата са създадени, за да се нарушават. Не се чувствйте ограничени от традициите и не се принуждавайте да правите нещо, което иска вашата майка, леля, приятелка или сватбен агент. Пример за това е къде стоите по време на церемонията. Защо извършващият церемонията да стои пред вас, а не отстрани. Това може би разваля традицията, но пък така водещия няма да го има на всички снимки от този важен момент – и още по-добре, той или тя няма да се подсмива в кадър, когато се целунете.  Другият пример е свързан с шаферките. Те могат да бъдат наистина забавни и да създадат невероятна атмосфера, но те не са същностно важни през цялото време за фотографа и справянето с тях понякога може да се окаже доста трудна задача. Едно нещо е да се направи фотосесия на младоженците, съвсем друго на 10 човека, особено ако сте избрали няколко локации. Ако сте избрали да имате шаферки, предвидете все пак и време, в което да останете сами с фотографа. Някои младоженци може да се чувстват неловко да показват интимност, когато приятелите им седят и гледат отстрани. Като фотограф няма нещо по-лошо от това, да се опитваш да създадеш магията на любовта, романтичната топлина и близостта, когато кумът седи отстрани и се шегува с младоженеца, например.

2. Добрите снимки отнемат време

Добрите снимки рядко стават за 20 минути, така че имайте едно на ум, когато планирате времето за снимки в графика на сватбата.

3. Подгответе се на спокойствие.

Подготовката може да е стресираща, особено ако сте заобиколени от много хора. Опитайте се да намалите броя на хората, които ще бъдат с вас, така че да можете да си починете и да дадете възможност на гримьора и фотографа ви да си свършат работата.

4. Роклята ви вероятно ще се изцапа

Ако сте наясно с това, ще реагирате много по-спокойно, когато това се случи. А то вероятно ще се случи. Роклята и обувките са красиви и скъпи, но не си струва да се тревожите за тях през целия сватбен ден. Всички онези романтични снимки по поляни и плажове, са свързани с неудобството да се поизцапате.

5. Обмислете забрана за смарт телефони и айпади по време на церемонията

Всеки телефон, вдигнат във въздуха по време на церемонията, особено в най-важните моменти е анатема за всеки сватбен фотограф. Няма нищо страшно в това да помолите вашите гости да се въздържат и да не правят собствени снимки по време на церемонията и другите важни моменти и ритуали, а вместо това да се наслаждават на тези прекрасни моменти.

6. Направете списък с членовете на семейството

Вашият фотограф няма да познава вашето прекрасно семейство, така че списък, с който да работи при нужда ще му е от полза. Най-малкото ще е добре да му покажете хората, които са ви най-близки, за да не се окаже, че те едва ли не не са присъствали на вашата сватба.

7. Изберете правилния фотограф и изхвърлете останалите списъци

Списък на семейството е добра идея, списък на сватбените пози/снимки – не толкова. Най-лошото нещо, което може да направите е да наемете фотограф и да искате той да снима като някой друг. Това никога не може да се получи и да се овенчае с успех. След като сте го избрали според неговото портфолио, може да му покажете какви снимки ви допадат и да му дадете примерни идеи, но намеса в работата му по време на снимките, както и дълъг списък с пози/снимки е лоша идея. Фотографът има нужда от свободата да бъде креативен. Да снима това, което вижда пред очите си. Всички двойки и всички места са различни, работа на фотографа е да ги улови в тяхната същност, а не да пресъздава снимки направени от друг човек, на друго място в друго време.

8. Светлината е всичко

Светлината може да направи или да развали вашите сватбени снимки, така че планирайте да хванете най-добрата светлина през деня. Късно през деня през лятото е идеален вариант за страхотни сватбени снимки, опитайте се да не планирате сесията за обяд или ранния следобед, защото освен ако не е облачно, ще си имате неприятности.

Силна светлина = дълбоки сенки

9. Предвидете време на дансинга само за вас двамата

Първият ви танц е идеална възможност както да се насладите на момента, в който сте само двамата, така и да получите страхотни снимки. Така че – дайте си време на дансинга.

10. Наслаждавайте се на деня си – снимките ви зависят от това

Сватбите могат да са стресиращи и вероятно сте прекарали много време планирайки този ден. Когато той дойде, обаче, забравете за детайлите и се отпуснете. Много неща може би ще се объркат или ще се случат по различен начин – това е закон. Вашата задача е да не се притеснявате за дреболиите, а да се наслаждавате на самия ден. Бъдете щастливи. Усмихвайте се. Наслаждавайте се на всеки момент. И най-важното – наслаждавайте се на компанията на вашия съпруг. Това е първият ден от вашия съвместен живот.

Щастие = хубаво излъчване = красиви сватбени снимки